top of page

Uganda 2022

Project: Oesterzwammen telen op het afval van de koffiebes​

Uganda is een echt koffieland. Dat wil zeggen: het klimaat is ideaal voor de koffieplant, maar koffiedrinken doen ze nauwelijks. Hier wordt met foto's het proces van koffiebes tot oesterzwam uitgelegd.

​

De probleemstelling

Nadat de koffieboon geoogst is blijven de restanten van de koffiebes op de bodem achter. Dit verzuurt de bodem in lichte mate, maar het is vooral jammer omdat de ecologische waarde verloren gaat. Composteren in deze vorm is niet mogelijk vanwege de zuurgraad.

​

Veel jongeren zijn werkloos in Uganda. De gemiddelde leeftijd in het land dat op de evenaar ligt is 18 (!) jaar. Een enorm jonge bevolking dus. Ze hebben vaak nog geen lagere school dus een vak of toekomst hebben ze niet. Door ze in korte tijd een deskundigheid te leren, krijgen ze een beter toekomst perspectief. 

​

De voornaamste voedingsbron is maispap of een soort bananenprutje. Toevoeging van oesterzwammen is een verrijking van hun dieet.

​

1.jpg

Achtergrond - Uganda 2019

In 2019 heb ik samen met Deventer koffie een project uitgevoerd om het procedé van de teelt van oesterzwammen op koffiebes-afval (coffeehusks) ons eigen te maken en over te brengen op 15 werkloze jongeren in de regio Kibinge.

​

En dat viel nog niet mee. Eigenlijk is het procede nauwelijks te vergelijken met de teelt op koffieprut. Het klimaat is nogal verschillend, vers water is niet voorhanden, dus schoon werken moet anders aangepakt worden. En ook het substraat heeft een andere, want koffieprut is echt niet hetzelfde als de harde uitgedroogde onbehandelde bes.

 

De bereiding van het substraat moest dus heel anders. Veel kennis op internet is er niet te vinden, maar paddenstoelen zijn niet onbekend in Uganda. Samen met iemand uit Uganda hebben we uiteindelijk het procedé kunnen testen en vastlleggen.

​

De jongeren uit Kibinge hebben onderling hun kennis gedeeld en inmiddels zijn er 40 mensen die oesterzwammen telen naar aanleiding van ons project.

20191021_174233.jpg

Doelstelling

Omdat we geloven dat de teelt met coffeehusks als basis een bijdrage levert aan een beter voedingspatroon, minder milieubelasting en betere toekomsperspectieven omdat het om gratis grondstoffen gaat, willen we de methode beter documenteren en wereldkundig maken. We denken dat dit het beste kan met goed beeldmateriaal. Dus zullen we in een andere regio (Gomba) een aangepaste training geven (zoveel mogelijk met alleen de handleiding) en dit op video documenteren.

​​

​

Uganda 2022: 80 jongeren opgeleid tot oesterzwamteler

Het was weer een uiterst succesvolle trip. Maar liefst 80 mensen kregen een training tot oesterzwamteler. Resultaten van deze trip in het kort:
- 3 grote kwekerijen bezocht in Kampala (hoofdstad)
- De kennis van die kwekerijen toepasbaar gemaakt voor de jongeren op het platte land van Uganda
- drooginstallatie opgebouwd
- zonneboiler gebouwd om kweekmaterialen mee te pasteuriseren.
- eerste grote verkoopsuccessen behaald.
- basis vaardigheid zelf sporen vermeerderen gedeeld

trots op de zwammen (9).JPG
DSC_9362.JPG
pasteurisator (3).JPG
DSC_9403.JPG
DSC_9160.JPG
DSC_9003.JPG
bottom of page