• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social Icon

© 2017 by Brans Oesterzwamkwekerij

Minimalistisch gezwam

October 20, 2017

 

Inmiddels ligt er een concreet bedrijfsplan. Eerlijk gezegd viel dat niet mee. Waarschijnlijk was het makkelijker geweest als ik mezelf niet de beperking van zo laag mogelijke investeringskosten en zo weinig mogelijk logistiek opgelegd had. 

 

Gebruikte materialen

 

Het is niet zozeer de financiële situatie, maar veel eerder een praktische en principiële keuze  om met herbruikbare materialen te werken. Ik werk samen met een afvalverwerker en daarmee is het logisch naar de aanbod kant te kijken. Eén van de twee kweekruimten staat vol met houten stellingen die gemaakt zijn van afvalhout. Niet verder bewerkt, alleen schoongemaakt.

De koffie die ik ophaal bij bedrijven wordt vervoerd in schoongemaakte mayonaise emmers van de snackbar om de hoek. Mijn koelkast is minimaal 5 jaar oud. Zelfs de zeecontainer waarin de oesterzwammen daadwerkelijk groeien is afgedankt door de scheepvaart industrie. De koelmotor werkt niet meer en voor mij is dat geen probleem. Ik heb een afgedankte airco omgebouwd.

 

Kweken met reststromen

 

Ook in de teelt gebruik ik het liefst ook reststromen, maar ben daar vanzelfsprekend heel selectief in. De substantie die ik toevoeg om de koffie wat minder zuur te maken haal ik bij een bedrijf in het zuiden van het land. Het is niet zo'n grote hoeveelheid, maar het beland in elk geval niet meer op de stort. Om het substraat luchtig te houden worden koffieschilletjes, die vrijkomen bij het branden van de koffiebonen gebruikt. De koffieschilletjes worden opgehaald bij een lokale koffiebranderij.

 

Sommige dingen moet je niet met herbruikte producten willen doen. De kunststof kweekzakken zijn nieuw omdat die zo schoon mogelijk moeten zijn. Daarmee is de cirkel wat mij betreft niet helemaal rond,maar ben toch een eind op weg. 

 

Ik maak er een sport van zoveel mogelijk herbruikbare materialen in te zetten. Niet alleen vanuit kostenoogpunt. Mijn salontafel is gemaakt van op elkaar gestapelde pallets op wieltjes. Het bankstel komt uit de kringloop winkel. Alle materialen hebben een verleden en zijn nog uitstekend geschikt om een tweede kans te krijgen. Net zoals de mensen in arbeidsactiveringstrajecten, die vanuit het oogpunt van onze westerse maatschappij, nog niet geslaagd zijn omdat ze geen baan hebben, bij ons een tweede kans krijgen.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
Please reload

FEATURED POSTS

August 25, 2017

Please reload

INSTAGRAM

1/9
ARCHIVE
Please reload