• Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social Icon

© 2017 by Brans Oesterzwamkwekerij

Het idee

August 25, 2017

Het idee om op duurzame en sociale wijze oesterzwammen te gaan kweken is ontstaan uit gesprekken met Marcel Ellen van Circulus Berkel, waar hij onderzoek doet naar de mogelijkheden afvalstromen opnieuw als grondstof in te zetten. Hij bleek al koffieprut op te halen bij bedrijven en was zoekende naar een mogelijke oplossing.

 

 

Ja zeggen

Marcel was één van de mensen die ik na mijn vertrek bij mijn vorige werkgever leerde kennen. Van de ene op de andere dag dronk ik de koffie niet meer op mijn werk, maar samen met mijn vrouw. Ik heb een fantastische vrouw, maar toch besloot ik dat ik niet alleen maar thuis koffie ging drinken. Het was een enorme kans die ik kreeg want plotseling had ik overal tijd voor. Dus besloot ik vooral met heel veel mensen te gaan praten. Niet alleen met mensen die ik al kende. En ik zei overal ja tegen vooral om andere ervaringen op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten.

 

Ik ging naar Griekenland om vluchtelingen te helpen en besloot daarna dat ik bij alles wat ik zou gaan doen, het sociale aspect belangrijk zou zijn. Natuurlijk ging ik met mijn oudste zoon mee op schoolkamp en besefte dat ik niet alleen maar wilde begeleiden en organiseren, maar vooral zelf iets moest doen. Fysiek. Geen leraar worden dus. En ik nam een coach in de arm die me leerde te kijken naar mezelf en te onderzoeken in welk type omgeving ik me idealiter omgeef.

 

Uit al deze gesprekken kwam naar voren dat mensen stimuleren, motiveren en verbinden tot mijn belangrijkste krachten horen en die dus zou moeten gebruiken.

 

Blauwe economie

Bovendien bleef ik terugkeren bij onderwerpen die met de duurzaamheid te maken hebben. 'Door goed naar natuurlijke systemen te kijken kunnen we komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren' (bron: blauwe economie van Gunther Pauli). Niet zozeer consuminderen, maar middels innovaties werken aan een schonere en gezondere economie.

 

In de natuur bestaan geen afvalstromen. Wat het ene organisme niet meer gebruikt, dient als grondstof voor een ander. Hoe gaaf zou het zijn als ik van iets wat anderen niet meer willen hebben, mijn brood kan verdienen.

 

Voeding

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een liefhebber van lekker eten ben. Beroepsmatig had ik nog nooit wat met voeding gedaan, dus dat moest lukken. Bovendien hou ik van dingen maken, iets produceren. Dat kan met koken, maar ik bedacht me dat voeding produceren, me beter zou liggen.

 

En toen kwam ik Marcel tegen en in samenwerking zijn we met vertrouwen als grondstof gaan samenwerken!

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
Please reload

FEATURED POSTS

August 25, 2017

Please reload

INSTAGRAM

1/9
ARCHIVE
Please reload