top of page

Risotto van spinazie oesterzwammen en gorgonzola

Risotto met oesterzwammen is natuurlijk niet nieuw. Maar in dit recept combineer ik de risotto met spinazie en oesterzwammen. Het resultaat is verrassend. De oesterzwam smaak verdwijnt iets naar de achtergrond vanwege de pittige smaken van de spinazie en de gorgonzola. De oesterzwammen zorgen nu juist voor een milde ondertoon.

Ingredienten (voor 4 personen):

-2 ui 

-1 glas witte wijn (bijv Pinot blanc)

-300 gr risottorijst

-750 ml groentebouillon

-450-500 gram bladspinazie (gewassen)

-klontje roomboter

-400 gr oesterzwammen

-olijfolie om de zwammen in te bakken

-1 teen knoflook

-150 gr gorgonzola

-scheutje room

-zout en peper

Voorbereiding:

Snipper de uien fijn. Warm de bouillon op totdat hij kookt en zet dan uit. 

Snijd of scheur de oesterzwammen in de lengte doormidden en kort af tot reepjes van maximaal 4 cm.

Bereiding:

Bak de ui met de risottorijst glazig in olijfolie. Blus af met de witte wijn en laat al roerend op laag vuur de alcohol verdampen. Schenk er beetje bij beetje de bouillon bij. Wacht steeds met nieuwe bouillon toevoegen totdat alle vocht door de rijst opgenomen is. Het garen duurt ongeveer 20 minuten.

Roerbak ondertussen de helft van de oesterzwammen op hoog vuur. Schep na 4 of 5 minuten de zwammen bij de rijst. Bak niet te lang om taaie zwammen te voorkomen.

Roerbak daarna de spinazie in twee keer in de wok met een beetje olijfolie. Voeg heel klein beetje room toe. Als de spinazie geslonken is bij de risotto voegen.

Als de risotto gaar is eventueel op smaak brengen met zout en peper. Wees voorzichtig. De bouillon heeft ook al smaak toegevoegd en de gorgonzola zal de risotto pittig maken. Roer een klontje roomboter door de risotto om het geheel een beetje smeuriger te maken.

Terwijl je de tweede helft van de oesterzwammen roerbakt schep je de risotto op de borden en verdeelt er de blokjes gorgonzola overheen. Drappeer daarna de gare oesterzwammen erover en serveer.

Smakelijk eten!

bottom of page