top of page

Oesterzwammensoep met knoflook

Ingredienten (voor 4 personen):

-1 rode ui 

-1 bol knoflook

-30 gr paddenstoelen bouillon

-1.25 l water

-10 gr gedroogde bospaddestoelen mix, geheel fijngehakt en gemalen

-400 gr oesterzwammen

-olijfolie

-verse peterselie

--verse tijm

-0,5 flesje kookroom (100 ml)

-50 gram (room-)boter

-30 gram bloem

-zout en peper

Een perfect herfstig gerecht. Maar natuurlijk kun je deze lichtgebonden soep ook prima eten op die koude grijze dagen waar we er in Nederland zoveel van hebben.

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor 180 graden.

Pel en snipper een ui.

Snijd of scheur de zwammen vervolgens in de lengte doormidden en kort ze af tot stukjes van maximaal 3 cm. Neem de steeltjes gewoon mee. Die blijven lekker stevig.

 

Bereiding:

snijd de top van de bol knoflook en vouw de bol in aluminiumfolie. Laat deze 45 minuten garen in de oven.

Breng 250 ml water in een grote pan aan de kook en los de bouillon op. Maak de gedroogde paddenstoelenmix met een staafmixer klein en voeg deze toe.

Fruit de ui op laag vuur in een beetje boter of olijfolie en voeg toe aan de bouillon.

Bak de oesterzwammen op hoog vuur in wat olijfolie totdat ze bruin worden. Bak niet te lang, ze hoeven niet uit te drogen. 

 

Haal de knoflook uit de oven, pers de gare knoflook uit de schil en voeg toe aan de bouillon, net als de helft van de zwammen. Zet de andere helft apart. Mix de soep met de staafmixer.

Schenk nog 1 liter water in de pan en breng de soep aan de kook. Snijd de verse kruiden fijn en voeg toe, evenals de rest van de zwammen en laat de smaken in de soep zich nu op laag vuur mengen en maak de roux.

Smelt in een steelpannetje de boter maar laat deze niet bruin worden. Schep er de bloem bij en blijf roeren met de garde zodat de bloem goed kan garen. Giet er met een soeplepel nu beetje bij beetje wat van de soep bij en blijf roeren zodat er een gladde roux ontstaat. Herhaal dit totdat de roux glad genoeg en zonder klonten is. Giet de inhoud van het steelpannetje nu bij de soep. Deze is nu lichtgebonden.

De kookroom dient om de grote hoeveelheid smaken tot zijn recht te laten komen. Roer rustig terwijl de kookroom in de soep geschonken wordt. Laat nu rustig doorkoken, op laag vuur. Breng nu op smaak met zout en vers gemalen peper.

Serveer met een lekker licht brood (van Brood van Joop?), besmeerd met roomboter.

bottom of page