top of page

Ragout van oesterzwammen

Ingredienten (voor 4 personen):

-1 ui 

-1 teen knoflook

-500 ml groentebouillon

-50 gram bloem

-50 gram roomboter

-400 gr oesterzwammen

-olijfolie om de zwammen in te bakken

-handvol verse fijngehakte peterselie

-100 ml slagroom

-4 ragoutbakjes

-zout en peper

20181210_160358.jpg

Ragout behoeft natuurlijk nauwelijks uitleg. Prima starter voor een gerecht met familie of vrienden. Natuurlijk ook te maken met kip of ander vlees, maar nu gemaakt met paddenstoelen. Oesterzwammen om precies te zijn.

Voorbereiding:

verwarm de oven voor op 180 graden. 

Scheur de oesterzwammen in de lengte tot smalle reepjes en kort indien nodig af tot stukjes van ongeveer 3 cm.

Hak de peterselie fijn.

Bereiding:

Laat in een steelpan de roomboter smelten op laag vuur. Roer beetje bij beetje de bloem erdoor met een garde. Zorg ervoor dat de bloem goed opgenomen wordt door de boter. Als alle bloem opgenomen is heb je een wat klonterig vette substantie die we roux noemen. Deze laat je nagaren op heel laag vuur. Roer geregeld zodat de roux niet aanbrand. 

Fruit de ui op laag vuur in de olijfolie totdat de ui glazig is. Voeg nu het fijngeperste teentje knoflook toe. en zet dan het vuur hoog. Voeg nu in twee of drie keer de oesterzwammen toe en roer zodat de zwammen blijven bakken en niet gaan koken.

Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de roux. Zorg er steeds voor dat het vocht helemaal opgenomen wordt. Blijf roeren om klonten te voorkomen. Als alle bouillon opgenomen is heb je een wat dunne lichtbruine saus. Voeg nu de slagroom toe. Niet meer laten koken nu maar wel laten doorwarmen zodat de saus nog wat indikt.

Verwarm de ragoutbakjes 5 minuten in de oven.

Giet nu de saus bij de oesterzwammen en breng op smaak met wat peper en zout. Wees voorzichtig met het zout omdat de roux ook vrij zout kan zijn door de bouillon.

Warm nog even door zonder te koken.

Haal de bakjes uit de oven en vul ze met de ragout.

Te serveren met verse salade !

Tip: in plaats van de bakjes kun je ook een snede toast nemen, of (nog beter) een lekker dikke plak vers oerbrood.

bottom of page