MISSIE

Mijn missie is om op circulaire wijze gave producten te produceren. Circulair betekent naast duurzaam vooral ook sociaal omdat rekening gehouden wordt met alle schakels in de productketen. Uitbuiting bestaat niet in de circulaire economie omdat dat niet duurzaam is. KIEM--lokaal maakt het liefst gebruik van grondstoffen die we in de volksmond nog wel afval noemen. 

De eerste toegevoegde circulaire stap van de koffieketen is het kweken oesterzwammen die op koffieprut. Van die oesterzwammen maken we heerlijke bitterballen die we krachtbal hebben genoemd. Op korte termijn zullen we ook paddenstoelenburgers, soep en spread toevoegen aan ons assortiment.

KIEM-lokaal is gebouwd op drie pijlers:

- duurzaamheid. Hoe gaaf is het dat het mogelijk is de kwaliteit van een afvalstroom te gebruiken om een mooi nieuw product te maken. In de ecologie bestaan afvalstromen niet. Elke stof die een bepaald organisme niet meer kan gebruiken dient als voedingstof voor een ander organisme. Wij zien koffiedik als een grondstof om lekkere producten mee te maken

- lokaal. Door grondstromen uit de lokale markt te gebruiken en om te zetten in producten voor de lokale markt, worden ingewikkelde en kostbare logistieke processen voorkomen. Weinig tussen handel, maar kleinschalige en flexibele productie waardoor consumenten de zwammen super vers op hun bord krijgen. Mochten ze niet direct geleverd worden aan restaurants, worden de zwammen direct gedroogd of verwerkt in snacks of andere producten die bewaard kunnen worden. Ook deze producten zetten we alleen af in de lokale markt.

 

- sociaal

Alles doen we in samenwerking met Circulus-Berkel. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt worden betrokken. Bij KIEMlokaal krijgen de mensen de kans om in een beschermde omgeving werkervaring en zelfvertrouwen op te doen. Ze maken kennis met het kweken van de oesterzwamm maar ook met het verwerken ervan in de keuken. Daarmee halen we mensen uit hun werkisolement en ontwikkelen we succeservaringen.