Rijst met shiitake en gember
Ingredienten (voor 4 personen):
-1 ui
-300 gram rijst, basmati voor smaak en zilvervlies voor de vezels ;-)
-400 gr shii-takes, in schijfjes gesneden
-olie om in te bakken, zonnebloemolie bv
-2 tenen knoflook, fijngeraspt
-4 cm verse gember, zonder schil en geraspt
-2 rode paprikas
-flinke scheut sojasaus (bv ketjap manis)
-200 gr bospeen, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden
-1 kleine gedroogde rode peper, anders sambal
-zout en peper
Bereiding:
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, maar giet iets eerder af. De rijst mag net niet gaar zijn. Spoel af met koud water.
Fruit in een wok de ui met de knoflook op laag vuur glazig in de olie. Voeg nu de gember, rode peper, paprika en wortel toe. Roerbak gedurende 5 minuten op medium vuur.
Voeg de shiitakes toe, roer geregeld en laat een minuut of 5 bakken.
Voeg nog wat olie toe en schep de rijst in de wok. Blijf goed mengen om de voorkomen dat de rijst teveel gaat aanbakken. Eventueel wat water toevoegen.
Na enkele minuten is de gebakken rijst met shiitakes gaar.
Naar wens bestrooien met vers korianderblad.
Smakelijk eten!