Rijst met shiitake en gember
Ingredienten (voor 4 personen):
​
-1 ui
-300 gram rijst, basmati voor smaak en zilvervlies voor de vezels ;-)
-400 gr shii-takes, in schijfjes gesneden
-olie om in te bakken, zonnebloemolie bv
-2 tenen knoflook, fijngeraspt
-4 cm verse gember, zonder schil en geraspt
-2 rode paprikas
-flinke scheut sojasaus (bv ketjap manis)
-200 gr bospeen, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden
-1 kleine gedroogde rode peper, anders sambal
-zout en peper
​
Bereiding:
​
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, maar giet iets eerder af. De rijst mag net niet gaar zijn. Spoel af met koud water.
​
Fruit in een wok de ui met de knoflook op laag vuur glazig in de olie. Voeg nu de gember, rode peper, paprika en wortel toe. Roerbak gedurende 5 minuten op medium vuur.
Voeg de shiitakes toe, roer geregeld en laat een minuut of 5 bakken.
​
Voeg nog wat olie toe en schep de rijst in de wok. Blijf goed mengen om de voorkomen dat de rijst teveel gaat aanbakken. Eventueel wat water toevoegen.
​
Na enkele minuten is de gebakken rijst met shiitakes gaar. ​
Naar wens bestrooien met vers korianderblad.
​
Smakelijk eten!