top of page

Growkit handleiding

Zo kweek ik zelf zwammen met koffiedik

Benodigdheden:

1 Brans growkit

1 lepel

1 kom van minimaal 500 ml

300 gram koffiedik

Evt: water

Belangrijk

Hoe lang het kweken van zwammen duurt is afhankelijk van veel factoren, zoals licht, vocht en temperatuur. De hieronder genoemde tijden zijn dan ook bij benadering. Afwijkingen zijn mogelijk.

 

Stappenplan

 

Stap 1. Zet de growkit in elkaar. Zie achterzijde

 

Stap 2. Belangrijk: zorg dat alle materialen waar je mee, in of op werkt, schoon en droog zijn.

 

Stap 3. Doe ongeveer 300 gram koffiedik in een schaal en voeg eventueel vocht toe. De zwammen hebben vocht nodig om te groeien. Koffie mag plakkerig zijn, maar zeker niet druipen. Korrelige koffie is te droog. Als je in de koffie knijpt moet deze direct uit elkaar vallen als een sneeuwbal van niet plakkende sneeuw. De kleur van pure chocolade is perfect.

 

Stap 4. Voeg  de inhoud van het zakje broed toe en meng goed met een schone lepel. Nu heb je substraat verkregen.

 

Stap 5. Doe het geperforeerde kweekzakje in de growkit en gebruik een schone lepel om het zakje tot aan de rand van de growkit te vullen met substraat. Duw het substraat een beetje aan maar pers niet alle lucht eruit. Er is lucht nodig om te kunnen groeien. Voeg eventueel nog een beetje substraat toe en knoop het zakje dicht met de strip. De deksel van de kit moet er net oppassen.

 

Stap 6. Doe het deksel op de kit en zet deze weg in het donker, gewoon bij kamer temperatuur.

 

Stap 7. Na ongeveer 4 weken is de koffie helemaal wit geworden. De oesterzwam schimmel heeft alle voedingsstoffen gebruikt en is bijna klaar om zwammen te gaan geven. Als het goed is ziet het materiaal er droger uit. Als dat zo is, maak dan de strip los en voeg een eetlepel water toe. Bind weer dicht en doe het deksel er weer op.

 

Stap 8. Zet de kit in op de vensterbank of op het aanrecht zodat er licht bij kan komen.

 

Stap 9. Na ongeveer een week zullen de eerste knoppen verschijnen bij de openingen (in het deksel of in de zijkant. Snijd met een scherp mes het plastic door en geef de zwamknop wat ruimte.

 

Stap 10. Na enkele dagen tot een week kun zwammen oogsten. Ze zijn klaar als de hoed van de zwam niet meer bol staat, maar eerder hol of als een tulp. Kijk op ‘oesterzwamkwekerij.nl’ voor ideeën en recepten.

 

Stap 11. (optioneel) Na de oogst kun je het zakje van de met schimmel doorgroeide koffie halen en in de tuin verbrokkelen. Dit is een goede bodem verrijker.

 

Stap 12. (optioneel) Klem het deksel tegen de onderzijde van de growkit. Doe een led-waxine lichtje in de growkit en laat je verrassen door het licht wat door de openingen schijnt. Gebruik NOOIT echte brandende waxines, want de kit bestaat uit brandbare delen. Laat te allen tijde het deksel van de kit om warmte ophoping te voorkomen.

Heel veel kweekplezier!!

Hoe zet ik mijn Brans Growkit in elkaar ?

Inhoud growkit:

2 identieke platen met logo

2 identieke platen met open zwampatroon

1 bodemplaat met groot gat

1 topplaat met klein gat

1 zakje broed

1 gebruiksaanwijzing

1 geperforeerd plastic zakje

Stap 1. Neem de bodemplaat en schuif de twee uitsteeksels van de ene zijde in de gleuven onder het logo een van de logoplaten. Herhaal dit aan de andere zijde. Zorg ervoor dat het logo aan de buitenkant zit. Als het goed is hangt de bodemplaat wat boven het tafelblad.

 

Stap 2. Houd nu met een hand de set bij elkaar terwijl u met de andere hand het plaatje met het open –patroon naar beneden zodat het gelijk komt de andere twee plaatjes op het tafeloppervlak.

 

Stap 3.  Herhaal dit met de andere zijde zodat een vierkant bakje ontstaan is met open bovenkant.

 

Stap 4. De overgebleven plaat met de kleine ronde opening blijft nu over. Deze fungeert als deksel als het zakje met het substraat in de growkit aanwezig is, maar ook als bodemplaat voor een waxinelichtje als de growkit niet meer in gebruik is. Gebruik nooit echte waxinelichtjes, maar alleen waxines met ledverlichting.

bottom of page